Hamp toalettpapir

Hamp toalettpapir

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker hver innbygger i Norge 9,3 kilo dopapir i året i år 2005.

Forbruket av dopapir er beregnet utfra produksjon pluss import. Deretter er eksport trukket fra. Resultatet ble at hver nordmann tørket seg med 2,3 kilo dopapir i 1972, mens forbruket har steget jevnt til 9,3 kilo per bakdel i 2005. Mengden toalettpapir som er tilført det norske samfunnet har økt fra 9 000 tonn i 1972 til 43 000 tonn i 2005. Selv om forbruket øker jevnt, viser tall fra SSB at tørkingen har flatet litt ut de siste årene. I perioden fra 1998 til 2005 har forbruket «bare» økt med 3 000 tonn. Det gjenstår å se om det finnes en grense for hvor mye dopapir det går an å tørke seg med.

Amerikanere bruker i gjennomsnitt 25 kilo toalettpapir per person hvert år. Dette utgjør millioner av trær som blir drept. Mens den vestlige verden har redusert papirforbruket med utvikling av teknologi, er toalettpapir et område som synes det er vanskelig å forbedre – eller kan det det?

Historie om toalettpapir

Før toalettpapir ble masseprodusert, brukte velstående mennesker hamp, ull eller bomull til å tørke. Fattige mennesker brukte blader, høy, steiner, tang, skall eller annet som de kunne finne liggende. Noen ganger ville de gå i elven for å vaske seg der bak, og vasking av reste av kroppen.

I 1857 oppfant Joseph C. Gayetty det første kommersielle toalettpapiret i USA. Produktet hans var laget av hampen Manila, og arkene ble fuktet og gjennomvåt i aloe. Solgt som medisinert toalettpapir ble de solgt i flate ark i en 500-pakke, priset til 50 øre. De neste ti årene markedsførte Gayetty produktet som et alternativ til å bruke ruglete papir fra blader og kataloger.

I 1867 tok Scott-brødrene denne ideen og begynte å produsere tørt toalettpapir av flis, et billigere alternativ. Det var mange trær å bruke, og planen deres tok av og spredte seg over hele den vestlige verden. I dag dominerer ECF, den klordioksidblekte massen, det globale markedet for kjemisk masse, og skogene synker raskt. Mens Gayetty hadde en god idé om å bruke Manila hamp (ikke relatert til industriell hamp), var kostnadene for produktet ikke økonomisk gjennomførbart den gangen. Sears & Roebuck-katalogen var gratis.

Scott-brødrene begynte å produsere toalettpapir fra trær for en billig penge og gjorde dette produktet til en nødvendighet. Den langsiktige effekten av bruk av flis og tremasse har imidlertid ført til et annet problem. Hampmasse papir kan lages uten kjemikalier fra hamp fabrikkens pulp. Dessuten fant US Department of Agriculture at en dekar med hamp kunne produsere fire ganger mer papir sammenlignet med en enkelt dekar trær.

Toalettpapir, laget av det industrielle hamp fabrikken, har blitt markedsført i andre nasjoner i en tid nå. Det er for øyeblikket forfektet av miljøvernere, og hensynet til det noteres av flere toalettpapir produsenter. Kanskje nå er det på tide å ta et dristig skritt å revidere rollen som toalettpapir har. Hampmasse er mer spenstig, brytes raskt ned og holder skogen vår intakt. Ta på toalettpapir utfordringen og bestem deg for om hamp er veien å gå. Du kan finne mange produsenter ved å søke etter hamp toalettpapir på Internett.

Hamp toalettpapir

En sak for miljøet: Hamp mot trær etter tallene

  • Hamp produserer fire ganger flere cellulosefibre per dekar sammenlignet med trær.
  • Hamp tar omtrent 4-5 måneder å vokse, mens trær tar 50 – 100 år.
  • Hamp er verdens beste biomasse, ettersom du kan dyrke 10 tonn hamp per dekar.
  • For å lage papir trenger du bare cellulosedelen av planten. Trær er 30% cellulose; sterke kjemikalier brukes til å nedbryte trærne for å hente disse 30%.
  • Hamp er opptil 85% cellulose, nesten tre ganger mer enn trær.
  • Hamp kan høstes langt raskere enn trær kan.
  • Nåværende papirmasse og papir fabrikker utgjør en fjerdedel av alt fast avfall på deponi.
  • 35% av trærne hugges for papir. Forbruket av papir har økt med 400% på 40 år.
  • I USA skyldes 20% av alt giftig luftavfall i 2015 produksjon av papirmasse og papir.
  • Ett tonn papir forurenser 76 000 liter vann.

Hamp har potensialet til å redde planeten vår. Ved å erstatte trebaserte produkter med hamp baserte produkter, kan vi gå mot en grønnere fremtid. Et lite trinn kan være så enkelt som å bytte vanlig toalettpapir med hamp toalettpapir.

Hamp Toalettpapirmerker

HempSoSoft

HempSoSoft er et selskap i USA som produserer billige, høykvalitets hamp produkter som er miljøvennlige. Det er i forkant for å sikre at jordas fremtid er sikret mot all skade forårsaket av global oppvarming. Det setter kundene først, med sine kvalitetsprodukter som gir komfort og til slutt stor opplevelse og glede.

Hempies

Hos Hempies finner du alle hamp produkter, fra hamp toalettpapir til eventuelle hamp papirprodukter. Hempies er kjent for sine kvalitetsprodukter som kommer til rimelige priser. Det er ingen tvil om når det gjelder Hempies.

Kilde:psnet.biz