Hvordan hedninger brukte cannabis i juletiden eller Yule

DEN GRØNNE STI
cannabis som yule krydder

Hvordan hedninger brukte cannabis i juletiden eller Yule

cannabis som yule krydder

Lenge før jul handlet om Jesu Kristi fødsel, var det en feiring av vintersolverv eller yule, årets lengste natt, som faller mellom 21. og 22. desember. Førkristne mennesker i Europa, ofte referert til som hedninger, var nært knyttet til årstidene og var avhengig av solens retur – og planter – for å overleve. Selv om det var tøffe vintermåneder, gjorde gamle europeere de lange, mørke nettene i slutten av desember til en fest kjent som Yule.

“Yule er det germanske begrepet for vintersolverv,” forklarer Dr. Chris Klassen, professor i religion og kultur ved Wilfrid Laurier University i Waterloo, Ontario. (“Germansk” er et løst begrep som inkluderer de fleste mennesker i Europa tidligere).

Fordi dagene vokser jevnlig lenger etter vintersolverv, handlet gamle Yule-feiringer om den tilbakevendende solen. Eviggrønne trær og grener og kranser handlet om å bringe grønt (et symbol på vår og sommer) inn i hjemmet for å huske at livet blir gjenfødt,” sa Klassen. “Og selvfølgelig Yule-tømmerstokker, som for gamle hedninger var faktiske tømmerstokker som brant i peisen gjennom den lengste natten, heller enn kake.”

Mens trossystemene har endret seg gjennom århundrene, fortsetter planter å spille en sentral rolle i juletiden: eviggrønne, kristtorn, misteltein, kanel, nellik, appelsiner, nøtter, pepperkaker, potpurri – og til og med cannabis – er alle overføringer fra gamle tradisjoner. Her er noen av de historiske måtene cannabis førte til symbolsk grønn, god stemning og festlig glede til de mørkeste dagene i året.

Magisk røkelse

La caza salvaje de Od%C3%ADn%2C por Peter Nicolai Arbo
bilde:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/
La_caza_salvaje_de_Od%C3%ADn%2C_por_Peter_Nicolai_Arbo.jpg

Wild Hunt of Wotan, hvis hær kan kidnappe deg om natten. (Peter Nicolai Arbo, offentlig domene, via Wikimedia Commons)

Før det var de tolv juledagene – 25. desember til 6. januar – var det de 12 “rå netter” da den førkristne guden Wotan (Odin eller Wodan) og hans ville hær galopperte over himmelen og kjempet en kamp mellom lys og mørke, også kjent som Wild Hunt.

Ikke bare plukket Wotan og legionen hans intetanende folk fra bakken, men andre lurende demoner kunne også dukke opp på disse lange vinternettene. For å berolige gudene og avverge det onde før leggetid smurte hedninger og tidlige kristne sine hjem og staller med et lykkebringende antall på ni urter, som enebær, eviggrønne harpikser, melketistel, muggurt og sannsynlig cannabis, skrev Christian Rästch i Pagan Christmas .

I dag fortsetter katolske masser med å brenne terpenrik røkelse på julaften. Noen spekulerer i at Wild Hunt er en grunnleggende historie om nissen og reinsdyrene hans som flyr gjennom himmelen.

Pipe drømmer

Santa%27s Portrait TNast 1881
bilde:https://commons.wikimedia.org/
wiki/File:Santa%27s_Portrait_TNast_1881.jpg

Jolly Old St. Nick og hans baccy pipe. (Thomas Nast, offentlig domene, via Wikimedia Commons)

“Stubben på et rør holdt han tett i tennene / Og røyken, den omkranset hodet som en krans,” skrev Clement Clarke Moore i diktet 1823, A Visit from St. Nicholas (aka ‘Twas the Night Before Christmas) .

Den morsomme, piperøykende nissen harkes tilbake til en svunnen tid med røyking av ikke bare tobakk, men baccy: en intens blanding av skog og eng urter røykt ved juletider som ofte inneholdt cannabis, ifølge Rästch. I hedensk jul skrev han at tyskere hadde et spesielt ord for bruk av cannabisfrø i julebyen, som de kalte knaster.

Rästch spekulerer i den pipe røykende, hedenske fjell ånden Rübezahl var en forløper for den velvillige St. Nicholas. Senere ga han opphav til den straffende Ru-Klaus (“Rough Nicholas”) og den skremmende Krampus.

Takket være det kreative arbeidet til amerikanske diktere fra det 19. århundre som Moore, ser barna i dag frem til besøk fra en veldig glad julenisse, muligens holdt i god humor av innholdet i pipen.

Ølfest

beer 4683167 960 720
bilde:https://cdn.pixabay.com/photo/2019/12/09/10/16/
beer-4683167_960_720.jpg

I dag brygger mange bryggerier en begrenset juleøl eller vinterøl fylt med urter og krydder, en hundre år gammel tradisjon knyttet til Yule. Nordgermanske kulturer var spesielt glad i juleøl – Norge innførte til og med en lov i det 10. århundre som foreskrev at hvert husholdning skulle brygge øl til Yule eller påtvinges store bøter.

I følge Rästch kunne Julbeers og Wodelbeers (Model = Wotan) ignorere strenge lover om bryggeri renhet.

Julbeers inneholdt litt mer enn hvete, humle og gjær. (Carlsberg Archives, Public domain, via Wikimedia Commons)

og ha i ekstra rusmidler ved Yuletide for de varme fuzziene: cannabis, malurt og svart henbane, sammen med barnåler og vill rosmarin for smak.

Hamp Frø suppe

different versions of santa claus
bilde:https://images.saymedia-content.com/.image/ar_3:2%2Cc_limit%
2Ccs_srgb%2Cfl_progressive%2Cq_auto:good%
2Cw_700/MTc1MDEzNDY2NTQxNDY3MzY4/
different-versions-of-santa-claus.jpg

Julenissen kjørte på geit. (Robert Seymour (1798 – 1836), Offentlig domene, via Wikimedia Commons)

I The Great Book of Hemp skriver Rowan Robinson om en gammel julaften tradisjon som fremdeles er sett i Polen og Litauen i dag: semieniatka, eller hampfrø suppe, tilbys avdøde familiemedlemmer som kommer tilbake for å besøke familiene sine i løpet av høytiden.

Robinson spekulerer i at skikken strekker seg tilbake til en gammel skythisk kultur hvor cannabis var uløselig knyttet til ritualer rundt død og begravelser.

Merk: Scythians kan også grupperes som hedninger, som Klassen sier betyr “folk på landsbygda”, brukt av romerske kristne for å beskrive alle som ikke hadde konvertert.

Fluesopp 

220px Zwerg Postkarte 001
Bilde:https://upload.wikimedia.org/wikipedia/
commons/thumb/b/b4/Zwerg_Postkarte_001.jpg/
220px-Zwerg_Postkarte_001.jpg

En jule gnom hevet en gigantisk fluesopp gjennom snøen. (ungenannt, offentlig domene, via Wikimedia Commons)

Har du noen gang lagt merke til røde og hvite sopper på gammeldags jul illustrasjoner? Dette er fluesopp, eller Amanita muscaria, en psykedelisk sopp med eldgamle assosiasjoner med vintersolverv.

Mange gjengivelser av Wild Hunt beskriver fluesopp som vokser overalt hvor Wotan red gjennom skyene, som magisk spirer ni måneder senere, fra høstjevndøgn (21. september) til slutten av desember.

I de nordligste regionene i Europa og Sibir sies det at sjamaner har spist fluesopp på vintersolverv.

Inntil nylig sier lærde at urfolk samer i Lappland ventet i teltene den lengste natten på at en sjaman skulle komme på en rein drevet slede. Inne i teltet ville han konsumere fluesopp og gi “gaver” av helbredelse og råd fra et annet rike til familien, som da vil mate den hellige mannen for sin tjeneste.

Disse velfødde sjamanene kledd i rødt og hvitt for å ære disse soppens kraft og magi, som angivelig ga folk følelsen av å fly gjennom himmelen.

Ønsker du deg cannabis Gadgets til jul?

Klikk her for noen gode tips.

  • smoke 2931939 1920
  • 31tSbcEmuEL. AC
  • cannabis smør
  • eliquid 3576069 1920